Η πιο διαδεδομένη μορφή τζόγου σήμερα στην Ελλάδα έχοντας ξεπεράσει το καζίνο, το ΠΡΟΠΟ, τον ιππόδρομο και άλλες μορφές τυχερών παιγνίων (Τζόκερ, ΛΟΤΤΟ, ΚΙΝΟ) θεωρείται το ποδοσφαιρικό στοίχημα για πολλούς γνωστό και ως ΟΠΑΠ Πάμε Στοίχημα (pamestoixima.gr).

Τι ρόλο όμως παίζει το κίνητρο μίας ομάδας και πότε αξίζει να βασίσουμε το στοίχημά μας σε αυτό;

Σκεφτείτε ότι είναι Απρίλιος και τα περισσότερα πρωταθλήματα οδεύουν προς το τέλος τους. Πάντα υπάρχουν ομάδες που ξεμένουν από στόχους, οι γνωστές και ως «αδιάφορες». Πρόκειται για αυτές που ενώ έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στην κατηγορία, δεν προλαβαίνουν να «κυνηγήσουν» ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Μία τέτοια ομάδα, όπως είναι λογικό, δεν έχει προφανές κίνητρο για να κερδίσει ένα παιχνίδι. Μπορεί να παίξει για το γόητρο, αλλά μέχρι εκεί. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις ο προπονητής έχει την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής σε μερικούς αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές, ενίοτε και μερικά βασικά στελέχη να έχουν το μυαλό τους στις καλοκαιρινές διακοπές, «κουβαλώντας» την κούραση όλης της σεζόν. Είναι επόμενο να υπάρξει μία ενδεχόμενη «χαλάρωση» από την πλευρά τους.

Επειτα, βάλτε στην εξίσωση και τις υπόλοιπες ομάδες. Εκείνες δηλαδή που διεκδικούν μέχρι τέλους τις πιθανότητές τους για μία πιθανή έξοδο στην Ευρώπη ή ακόμα για την παραμονή τους στην κατηγορία. Οσο πιο προσιτός είναι ο στόχος, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο του εκάστοτε συνόλου να τον πετύχει. Φανταστείτε λοιπόν μία ομάδα προσηλωμένη στην επίτευξη του (εκάστοτε) σκοπού. Είναι διατεθειμένη να τα δώσει όλα στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να χαρακτηριστεί πετυχημένη η χρονιά ή έστω μη καταστροφική (στο σενάριο του υποβιβασμού). Σε αυτό το σημείο μην ξεχνάμε ότι οι αθλητές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξουν ενδεχόμενες αποτυχίες στην καριέρα τους, για πολλούς λόγους (π.χ η πτώση της αγοραστικής τους αξίας).

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε πλήρως το νόημα του κινήτρου: στις 22/04/2018 ο Απόλλων Σμύρνης υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη. Οι γηπεδούχοι, με νίκη τους παρέμεναν οριστικά στην κατηγορία, την ώρα που οι Πειραιώτες γνώριζαν ότι χρειάζονται μόλις τρεις βαθμούς στους ισάριθμους εναπομείναντες αγώνες τους, ώστε να «καπαρώσουν» την 3η θέση. Αν και ο Ολυμπιακός παρέταξε βασική ενδεκάδα, δεν έδειξε τον απαραίτητο ζήλο για να πάρει τη νίκη. Την ίδια ώρα, το κλίμα στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» δεν ήταν το ιδανικότερο. Ενδεικτικό, πως εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος της ομάδας δήλωνε ότι προτιμάει να παίξει η Κ-20 του Ολυμπιακού, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την κάκιστη εικόνα της ομάδας. 

Αντίθετα, ο Απόλλων έψαξε εξαρχής τη νίκη που θα τον κρατούσε στα «μεγάλα σαλόνια» και πράγματι, βρήκε δίχτυα μόλις στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης. Τελικό σκορ 1-0. Ο «άσος» σε απόδοση 7.50 επαληθεύτηκε, ενώ όσοι προτίμησαν το «διπλό» του 1.45 απλώς έχασαν τα χρήματά τους. Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς παίζει ρόλο το κίνητρο και οι υπάρχουσες συγκυρίες στην έκβαση ενός αποτελέσματος.

Βεβαίως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όποια ομάδα έχει κίνητρο, θα κερδίσει κιόλας. Πριν ποντάρει ο παίκτης σε ένα σημείο είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει μελετήσει καλά το παιχνίδι και να «ζυγίσει» τα υπάρχοντα δεδομένα. Από το εάν μία ομάδα μπορεί να πάρει αυτό που χρειάζεται, έως και αν αξίζει να παιχτεί στην απόδοση που προσφέρεται από τους μπουκμέικερ.