Πρόκειται για έναν όρο που ο παίκτης έχει ακούσει πολλές φορές, όπως και το παρολί, οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν ή το αγνοούν, λανθασμένα, αφού είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος και μπορεί να κρίνει πολλά αναφορικά με το κέρδος σε βάθος χρόνου.

Η γκανιότα λοιπόν, με πολύ απλά λόγια, είναι το ποσοστό καθαρού κέρδους του μπουκ ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Το ποσοστό αυτό, ποικίλει ανάλογα με τη σημασία του γεγονότος που προσφέρεται προς στοιχηματισμό. Αν μαζευτεί μία παρέα φίλων και επιλέξει να παίξει μία πατρίδα χαρτιά, η γκανιότα είναι μηδενική. Και αυτό, καθώς δεν υπάρχει διοργανωτής. Ενα ακόμα πιο κατανοητό παράδειγμα για την έννοια της γκανιότας, είναι πως στο ποδόσφαιρο, 
η γκανιότα θα ήταν μηδενική, εφόσον και τα τρία σημεία (1-Χ-2) προσφέρονταν σε απόδοση 3.00 ενώ στο μπάσκετ, εφόσον και οι νίκες των δύο ομάδων προσφέρονταν σε απόδοση 2.00. 

Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως κάποιες από τις νόμιμες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα ματς, προσφέρουν επιλογές με μηδενική γκανιότα, πρόκειται όμως κυρίως για μεμονωμένα αθλητικά γεγονότα. 

Τρόπος υπολογισμού της γκανιότας

Σε ότι αφορά τώρα τον τρόπο που υπολογίζεται: Εστω πως για το ελληνικό πρωτάθλημα, στο κλασικό ντέρμπι της Σούπερ Λίγκα, παίζουν Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και οι τιμές που προσφέρεται το σετ αποδόσεων είναι: 2.20 στον άσο, 3.15 στην ισοπαλία και 2.90 στο διπλό. Αρχικά, διαιρούμε όλα τα σημεία με το 3.00 (3.00  διά 2.20, 3.00 διά 3.15, 3.00 διά 2.90) και έπειτα το συνολικό άθροισμα (3,34 διά 3.00). Το νούμερο που προκύπτει είναι τα 1,113. Μεταφέρουμε την υποδιαστολή δύο θέσεις προς τα δεξιά και βρίσκουμε τη γκανιότα που στον παραπάνω αγώνα έφτασε το 11,3%.


Μαθηματικά, υπάρχουν και τύποι που μπορεί να υπολογίζει κάποιος την γκανιότα. Ο πιο απλός είναι: 
 

γκανιότα


Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, όσα περισσότερα ματς επιλέγει ο παίκτης, τόσο αυξάνεται και η γκανιότα, σε σχέση με τα πονταρίσματα σε μονούς αγώνες, που κατά πολλούς επαγγελματίες στον χώρο του στοιχήματος, είναι και ο σωστότερος τρόπος πονταρίσματος. Ενας από τους τρόπους που μπορεί ο παίκτης να μειώσει την γκανιότα, είναι να επιλέγει αγώνες στους οποίους η τιμή των σημείων που βλέπει είναι ελκυστική με βάση την αξιολόγηση των δεδομένων που έχει στη διάθεσή του.