Εάν ασχολείστε με το στοίχημα θα έχετε παρατηρήσει ότι συχνά υπάρχουν μεταβολές στις τιμές των αποδόσεων. Είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι bookmakers και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Είτε με σκοπό να προφυλαχτούν από ενδεχόμενες απώλειες, είτε ακόμα και να επηρεάσουν το παιχνίδι μας με διάφορους τρόπους. Ας δούμε ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι για τη μεταβολή των αποδόσεων.

Μεγάλοι τζίροι

Η πιο συνηθισμένη αιτία για να μεταβληθεί η τιμή ενός σημείου είναι όταν «φορτώνεται». Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνεται μεγάλος τζίρος γύρω από ένα σημείο, με αποτέλεσμα να «κοκκινίζει» αυτόματα. Τότε, αντανακλαστικά ο μπουκ φροντίζει να ισορροπήσει την κατάσταση, αυξομειώνοντας τις αποδόσεις, ανάλογα με το πού έχουν πέσει τα πολλά λεφτά. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει το ενδεχόμενο να βγει χαμένος. 

Πληροφόρηση της τελευταίας στιγμής

Ενας δεύτερος λόγος είναι η πληροφόρηση. Ουκ ολίγες φορές έχουν προκύψει ειδήσεις που σχετίζονται με απουσίες της τελευταίας στιγμής ή ακόμα και με ακραία καιρικά φαινόμενα. Και οι δύο περιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την έκβαση ενός αγώνα και έτσι οι εταιρίες παίρνουν αμέσως τα ...μέτρα τους. Σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, εδώ δρουν πρώτες, χωρίς να περιμένουν το πού θα κατευθυνθεί η μάζα. Βεβαίως μπορούν να χρησιμοποιήσουν κι άλλες, πιο πονηρές τακτικές ώστε να μας αποπροσανατολίσουν.

Αρκετές φορές τυχαίνει να πειράζουν τις τιμές για να αποτρέψουν τους παίκτες από το ποντάρισμα σε «δυνατά» – βάσει συνθηκών – σημεία που εάν επαληθευτούν μπορούν να φέρουν χασούρα. Στην πραγματικότητα βάζουν τον παίκτη στο... τριπάκι να αναρωτηθεί εάν υπάρχει κάποια σημαντική παράμετρος που του διαφεύγει, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων η τιμή του φαβορί φαντάζει αρκετά ελκυστική.

Πώς τα μεγάλα «ψάρια» επηρεάζουν τις αποδόσεις

Υπάρχει βέβαια και μία τρίτη αιτία, αρκετά πιο πονηρή από τις υπόλοιπες. Συνηθίζεται, ειδικά σε Αμερική και Ασία, τα μεγάλα «ψάρια» του στοιχήματος να οδηγούν τον τζίρο σε συγκεκριμένα σημεία, με απώτερο σκοπό να προκαλέσουν πτώση στις αποδόσεις και να εκμεταλλευτούν την ταυτόχρονη άνοδο των αντίθετων σημείων. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι συγκεκριμένες τακτικές είναι άμεσα συνδεδεμένες με υπόγειες και παράνομες ενέργειες.

Εστω, ότι κάποιος ποντάρει επίτηδες 5.000.000 ευρώ στο λάθος σημείο, γνωρίζοντας ότι η έκβαση του αγώνα είναι προκαθορισμένη. Αστραπιαία, οι μπουκ θα διαμορφώσουν το σετ, ρίχνοντας την τιμή του σημείου που δέχτηκε «πίεση» και παράλληλα θα αυξήσουν εκείνη που δεν παίρνει μεγάλο ποντάρισμα. Τότε, είναι η κατάλληλη ευκαιρία των «μεγάλων» να ποντάρουν υπέργογκα ποσά σε μεγάλες τιμές, με στόχο να λάβουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Σε αυτή την περίπτωση, ναι μεν οι μπουκ βγάζουν 5.000.000, όμως στην ουσία θα χρειαστεί να αποπληρώσουν στους «καρχαρίες» του στοιχήματος πολλά περισσότερα.

Για αυτό όταν βλέπουμε μεγάλες μεταβολές σε γεγονότα που ενδιαφερόμαστε να στοιχηματίσουμε, είναι πολύ σημαντικό να μελετάμε όλες τις παραμέτρους και να ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις εξελίξεις γύρω από την αναμέτρηση.


Δείτε εδώ όλες τις στοιχηματικές θεωρίες